
Bigger, bolder, better? Niet perse. Want bij het creëren van sterke merken, zowel online als offline, komt meer kijken dan een beetje over de schutting schreeuwen. Maar hoe blijf je dan online zichtbaar tussen alle conculega’s? En hoe zorg je dat klanten op jouw website gaan bestellen? In dit artikel geven we je graag antwoord op deze vragen.
Bij MediaCenter Rotterdam zijn we namelijk experts in communicatie. Al jaren lang. En dat doen we niet alleen offline maar ook heel veel online, en vooral de combinatie van deze twee is waar wij het grote verschil durven te maken. Sterke merken creëren, ondersteunen en laten groeien met communicatie zoals het klopt. En dat begint bij de basis, klein maar fijn en daarna doorgroeien naar een groot sterk merk dat jouw business is.
Check om te beginnen maar even in bij jezelf: hoe kloppend is jouw business présence? Schreeuw jij van de daken zonder resultaat of ben je al actief met ‘van binnen beginnen is buiten winnen’? Want dankzij die aandacht voor je communicatie zul je meer succes gaan behalen.
1. Zet het merk boven je business
Je hebt het vast vaker gehoord: verhalen boeien. En dat mag je onthouden. Kijk naar traditionele reclames bijvoorbeeld. Waar we vroeger alleen een product en een prijs voorbij zagen komen, zien we tegenwoordig veel verhalen met emotie. Denk aan de reclames rondom de feestdagen. Je kunt er niet om die verhalen heen! Het gaat niet om het eten wat op tafel staat maar om de gezellige en warme dag die familie en vrienden samen met elkaar vieren en hoe juist die supermarkt dat voor jou gaat realiseren. En wat dacht je van merken als Hornbach en Hema? Alles draait om het verhaal.
Puur productverkoop werkt tegenwoordig niet meer. Maar hoe speel je dan in op die emoties? Gebruik hiervoor bijvoorbeeld niet alleen productfoto’s op je website maar laat mensen zien, zoals je medewerkers. Mensen brengen emoties mee. Huur desnoods modellen in en schiet wat mooie plaatjes! Zorg er in ieder geval voor dat je als merk écht iets te vertellen hebt en zet je merk boven je business. Vertel het verhaal!
2. Alles is beleving
Trek het merkverhaal door in de algehele klantervaring. Want… de customer journey is natuurlijk niet afgelopen wanneer een klant een product of dienst heeft afgenomen. Alles rondom, voor tijdens of na, de sale is van belang om een sterk merk te realiseren. Alles is beleving! Van de e-mails die je stuurt, tot aan de bordjes bij de voordeur en de verpakkingen bij verzenden.
Creëer bijvoorbeeld een verpakking die niet alleen aan de buitenkant straalt maar ook na het openen voor de klant een feestje is. Een persoonlijk kaartje, een mooi papiertje om het product, de interactie door social promotie. Maar denk ook aan e-mailings vanuit een persoon versturen en niet vanuit het merk en social media berichten die het verhaal versterken.
En heb je iemand een hele goede ervaring gegeven? Maak er gebruik van en vraag om een waardevolle recensie. 82% van de consumenten leest namelijk reviews van lokale bedrijven en maar liefst 94% van de consumenten vermijdt een bedrijf vanwege slechte reviews. Daarom is het ook zo belangrijk om hier aan te blijven werken.
3. Wordt gevonden en blijf zichtbaar
Als je merk dan staat als een huis en je helemaal klaar bent om nieuwe klanten te ontvangen, hoe ga je dan verder? Dan komt er een stukje vindbaarheid om de hoek kijken. En dat begint al bij het aanmaken van een goed ‘Google Mijn Bedrijf’ account bijvoorbeeld. Dit is het informatieblok dat rechts verschijnt wanneer je een bedrijf zoekt op Google. Vul hier up-to-date openingstijden in, vertel een kort verhaal over je bedrijf en voeg foto’s toe, ook van medewerkers. Update dit ook regelmatig. Google ziet dit namelijk en plaatst jou hoger als het systeem ziet dat je actief bent.

Uiteraard wil je ook dat webpagina’s goed gevonden worden, daar wil je een SEO-specialist voor aantrekken. En daarnaast kun je ook starten met adverteren om beter gevonden te worden. Het is dan niet handig om keywords in te zetten die gebaseerd zijn op mensen die toch al gaan kopen. Je kunt beter inzetten op mensen die nog oriënterend zijn. Ook hier wil je een specialist voor inzetten.
Voorbeeld:
• Iemand die nog oriënteert zoekt op ‘wat is signing?’
• Iemand die geïnteresseerd is zoekt eerder naar ‘lichtreclame voor gevel pand’.
En wist je dat TikTok ook steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt? Het klinkt waarschijnlijk als een ver-van-je-bed-show maar dit medium wordt steeds populairder, niet alleen onder de jongeren. Probeer een keer TikTok advertenties, draai een test en zie wat er uit kan komen. Kijk ook op TikTok of er over je vakgebied gepraat wordt.
4. Read their minds
Tot slot zijn er heel veel simpele trucjes die je kunt toepassen op je website waardoor je ervoor kunt zorgen dat je jouw bezoekers een ultieme online klantreis geeft. En dat met ‘slechts’ beeld en tekst! De hiervoor nodige antwoorden zijn te vinden in de consumentenpsychologie. Een leuk voorbeeld: onderzoekers hebben bewezen dat we ons aangetrokken voelen door de kijkrichting van anderen. Dit noemen we gaze cueing. Bezoekers van een website kijken vaak naar de ogen van de persoon op de foto. Kijkt de persoon jou aan, dan kijk jij terug. Kijkt de persoon persoon een bepaalde richting op, dan gaan jouw ogen automatisch mee in deze richting. Slim om hier gebruik van te maken door juist in deze kijkrichting belangrijke informatie te verwerken!
En dat zijn nog maar een aantal van de bevindingen die we graag met je delen.
Wil jij ook meer succes halen uit het online gedrag van je klanten of ben je op zoek naar een creatieve manier van communiceren? Stuur dan een mail naar info@mediacenterrotterdam.nl of maak een afspraak met één van onze accountmanagers en kom een bakkie doen aan de Metaalhof! We bekijken graag samen wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.