Warehousing

SLIMME HANDSCANNERS

Dit innovatieve systeem maakt hét verschil in orderpicking.

Wat wij doen als het huidige systeem niet voldoet aan de eisen van ons dynamische warehouse? Dan creëren we een volledig in-house gebouwd systeem met slimme handscanners en efficiënte routeplanning, waardoor orderpicking een eitje wordt!

We vroegen Wilco het hemd van het lijf over dit innovatieve stukje techniek dat hij ontwikkelde.

Ons orderpicking systeem

In 2022 integreerden we in een nieuw besturingssysteem, speciaal ontwikkelt voor grafische bedrijven zoals wijzelf. Dit systeem werkte perfect voor het plannen van orders, administratie, relatiemanagement en financiële zaken. We kwamen er echter vrij snel achter dat dit systeem niet genoeg opties bood om ons warehouse optimaal te laten werken.

Wilco ging aan de slag en bouwde eigenhandig het warehouse systeem zoals we dit tegenwoordig gebruiken en ook voor klanten hebben geïmplementeerd. Om uit te leggen hoe dit precies werkt en wat hier zo handig aan is, geven we het woord heel graag aan Wilco:

Om te beginnen was het met ons 2022-systeem alleen mogelijk om op een computerscherm de pick-up opdrachten voor klanten te lezen. Daardoor moest Team Warehouse voor elke order heen en weer lopen tussen de vaste computer en het warehouse. Als er 40 bestellingen per dag verzonden moeten worden, betekent dat dus dat je minimaal 40 keer heen en weer moet lopen. Het voordeel daarvan is dat je je dagelijks stappendoel makkelijk behaald, maar echt efficiënt is het niet.”

Slimme handscanners

Wilco opperde het idee om een systeem te ontwikkelen dat ook op een handscanner te gebruiken is, en zo ging hij aan het werk. “Simpel gezegd werken we met een Android telefoon die voorzien is van een barcode scanner. Daarnaast hebben we alle locaties in het hele warehouse voorzien van stickers met barcodes. Met de handscanner kan iemand meteen zien welk product er op een plank staat en hoeveel artikelen er op voorraad zijn. Daarnaast kun je makkelijk zien of het product ook nog op een andere locatie staat. Dat maakt het mogelijk om maar een klein deel van je voorraad binnen handbereik te leggen en het overige deel op een paar meter hoog.”

“Het leuke aan de handscanner is dat het ervoor zorgt dat Team Warehouse dagelijks een lijst ontvangt met alle orders die zij moeten verzamelen. ‘Batchpick’ noemen we dat. Er wordt dan automatisch een slimme route door het warehouse uitgestippeld, van de eerste negen adressen waar de producten heen gestuurd moeten worden. Team Warehouse kan dan op de handscanner precies zien welke route zij het best kunnen afleggen om deze producten zo snel mogelijk te verzamelen. Eenmaal bij de locatie aangekomen kunnen zij de barcode van het artikel scannen en herkent het systeem dat de eerste order is verzameld, door naar de volgende. Zo kunnen orderpikkers het hele warehouse efficiënt doorlopen.”

warehousing orderpicking
orderpicking

Efficiënte routeplanning

Wanneer alle producten van een route zijn verzameld, kan de medewerker weer terug naar de vaste computer. Met één druk op de knop rollen meteen alle verzendlabels uit de printer zodat de producten ingepakt en verzonden kunnen worden met de juiste verzender. Het printen van het verzendlabel is meteen een trigger die aan ons systeem doorgeeft dat de producten daadwerkelijk uit de voorraad zijn gehaald. De voorraad wordt in ons systeem real time bijgehouden en wordt ongeveer drie keer per dag bijgewerkt in de portals van onze klanten zodat ook zij kunnen zien hoe het ervoor staat.”

 

Sterk staaltje optimalisatie

Inmiddels is dit systeem ook bij andere bedrijven onder de aandacht gekomen. Zo draait versie twee van deze techniek ook al in een warehouse in België, en naar aanleiding hiervan is er ook interesse door een tweede bedrijf in België getoond. Daarnaast hebben we onlangs bezoek uit Zweden mogen ontvangen om de techniek aan te presenteren. Mooi werk Wilco en team!

Ben jij geïnteresseerd geraakt in dit innovatieve systeem? Of ben je op zoek naar een externe partner die het beheren van de voorraad van je overneemt? Neem dan gerust contact op met ons team via info@mediacenterrotterdam.nl of bel 010 321 0217. We geven je graag een rondleiding door het warehouse!

Logo MediaCenter Rotterdam