Zelfs met de opkomst van digitale media wordt er nog steeds ontzettend veel geprint en gedrukt. En niet zonder reden, want de kracht, charme en effectiviteit van offline communicatiemiddelen gaat niet verloren. Op welke manier kun je als organisatie printen en tóch duurzaam ondernemen?

Waar voorheen veelal gebruik werk gemaakt van drukpersen voor commercieel drukwerk, worden print technieken tegenwoordig steeds beter, kwalitatief hoogwaardiger en effectiever. Ook is printen voor veel toepassingen duurzamer dan drukken.

Duurzaam ondernemen

Al decennia lang wordt er geroepen dat het einde van papier in zicht is, maar een volledig papiervrije samenleving lijkt maar niet te lukken. Mensen willen nu eenmaal graag papier in handen hebben of het nu gaat om een managementrapportage, een hippe brochure of een spetterende flyer.

Ook kunnen fysieke communicatiemiddelen effectiever zijn dan online communicatie. Een fysiek geprinte flyer of brochure valt nu eenmaal veel meer op. Gelukkig zie je dat mogelijkheden voor duurzaam ondernemen, mede door nieuwe technologische ontwikkelingen, toenemen.

Trends in drukwerk

Drukwerkproducties worden in steeds kleinere oplagen gemaakt en de eindgebruiker kan bepalen wat hij geprint wil hebben (printing on demand). Als je met variabele gegevens en gepersonaliseerde informatie te maken hebt, is het interessanter om te printen. Ook heb je bij printen minder hoge opstartkosten dan bij drukken.

Daarnaast er wordt er steeds meer gebruik gemaakt van offline communicatiemiddelen in combinatie met online oplossingen. Scholen kiezen steeds bewuster voor een combinatie van digitaal en gedrukt. In plaats van uitgebreide opleidingsgidsen maken ze nu opleidingsflyers en voor uitgebreidere informatie wordt naar de website verwezen.

>> Lees hier meer over de content trends in 2018

Duurzaam printen

De verschuiving van offline naar online media en het printen van gepersonaliseerde data zorgt voor minder afval. Dergelijke producten hebben namelijk een veel hogere bewaarfunctie. Ook hoeft er minder getransporteerd te worden en staan er minder dozen met voorraad op locaties. Allemaal beter voor het milieu.

Printen kent tegenwoordig naast een snelle productiesnelheid ook een uitstekende afdrukkwaliteit. De printsnelheid wordt nog eens extra versterkt door de verschillende inline finish mogelijkheden. Printers zijn direct op kleur en doordat er nagenoeg geen inschiet meer is, kan er direct met de volgende order begonnen worden.

Drukwerk wordt maatwerk

Drukwerk wordt meer en meer afgestemd op de persoonlijke wensen en behoeften van de ontvanger. Met print technieken kun je bij elke afdruk andere data toevoegen waardoor je steeds gesegmenteerd per gebruiker of gebruikersgroep kunt communiceren. Door technologische ontwikkelingen en de combinatie van offline technieken en online applicaties kunnen organisaties, ondanks hun printgedrag, steeds duurzamer ondernemen.

>> Lees hier meer over productie on demand door Canon Inkjet

Ben je benieuwd welke printoplossingen jouw organisatie kunnen helpen duurzamer te ondernemen?
MediaCenter is gespecialiseerd in oplossingen voor online en offline communicatiecampagnes en strategieën. Duurzaamheid staat hierin centraal, maar altijd met oog op een optimaal resultaat. Voor meer informatie vraag gratis onze quickscan aan via deze link of neem vrijblijvend contact op.