We worden overladen met trends, ontwikkelingen en voorspellingen over de media-industrie.
Maar wat kunnen we leren van de hitmakers uit de entertainment-industrie?

Iedereen kan leren van de entertainmentindustrie, zegt Anita Elberse (Harvard).
‘Wie durft keuzes te maken, is het succesvolst.’

De Nederlandse professor Anita Elbers moet de leukste baan van de wereld hebben!
Op haar 38-ste werd ze een van de jongste vrouwelijke hoogleraren in de geschiedenis van Harvard.
Haar vak ik zo populair

dat zich jaarlijks twee keer zoveel studenten voor haar colleges aanmelden dan er in de zaal passen.

Afgelopen weekend verscheen er een inspirerend interview met haar in de Volkskrant. (lees hier het artikel ‘ik hou niet van middenmaat’)
De Nederlandse Elberse onderzoekt al ruim 10 jaar de media-, entertainment- en sportindustrie en kijkt hoe bedrijven binnen die branche effectieve marketingstrategieën ontwikkelen. Ze onderzocht bijvoorbeeld het fenomeen ‘unbundling’, de verschuiving in de muziekindustrie van de verkoop van complete albums naar losse nummers. Regelmatig publiceert ze haar bevindingen op LinkedIn, in Marketing Science en het Journal of Marketing.

De in de entertainmentindustrie populaire ‘blockbuster-strategie’, waarbij vrijwel alle investeringen op slechts enkele producten of artiesten worden ingezet, is volgens Elberse voor vele sectoren geschikt. Ze schreef er een boek over dat in diverse talen te krijgen is. (https://www.managementboek.nl/boek/9789400504813/blockbusters-anita-elberse)
Elberse heeft eenzelfde fascinatie voor entertainmentproducten als, zo zegt ze, ‘een bioloog voor fruitvliegjes’. Beide hebben wellicht een beperkte levensduur, maar bevatten als onderzoeksobject veel waardevolle en relevante lessen. ‘Ondanks de korte levenscycli van films, muziek en boeken zijn de succesfactoren en strategieën van de entertainmentindustrie waardevol voor elke andere business.’

Lees voor meer info over haar visie op succesvolle media- strategieën: http://www.mt.nl/332/87173/business/anita-elberse-waarom-de-blockbuster-strategie-lonend-is.html