NEON

DE KRACHT VAN NEON

Een reis door de historie van lichtreclame.

Heb je je ooit afgevraagd hoe de wereldwijd bekende en de geliefde vorm van communicatie, neonverlichting, zijn weg vond naar onze straten en skylines? Duik met ons mee in de fascinerende geschiedenis en ambachtelijke pracht van neon, en ontdek waarom deze tijdloze vorm van lichtreclame nog steeds schittert in het straatbeeld.

Terug in de tijd

In de wereld van lichtreclame is neon de fonkelende ster die al meer dan een eeuw de aandacht trekt. De oorsprong van deze manier van lichtkunst gaat terug naar het jaar 1900, toen de Franse chemicus George Claude per toeval stuitte op de verbluffende eigenschappen van neon gas. Zijn experiment om zuurstof vloeibaar te maken leidde tot de ontdekking dat neon gas in een gesloten glazen buis, aangesloten op stroom, op mysterieuze wijze begon op te lichten.

De vonk van creativiteit werd ontstoken, en Claude zette zijn ontdekkingsreis voort. Wat begon als een wetenschappelijk experiment ontpopte zich al snel tot een revolutionaire vorm van lichtreclame. Neon, met zijn levendige kleuren en diverse vormen, groeide uit tot een van de meest aantrekkelijke manieren om boodschappen in het licht te zetten.

Neon anno 2024

Ook tegenwoordig is neon niet te missen in het straatbeeld. Kijk maar eens om je heen! In veel stedelijke gebieden vind je neonverlichting op straat, maar het wordt ook vaak gebruikt in de horeca en entertainmentindustrie om een levendige en uitnodigende sfeer te creëren.

Daarnaast is neon een populaire keuze voor kunstinstallaties en decoratieve doeleinden. Je kunt met neon namelijk heel goed spelen met kleur, licht en donker en perspectieven. Zo zie je hier een neon item welke ’s avonds heel anders oogt dan hij overdag doet. Zie je het verschil?

De productie van neonverlichting is door de jaren heen een ambachtelijke kunst gebleven. De glasbuizen, die de basis vormen van neonreclame, worden met de hand gebogen door bedreven glasblazers, volgens gedetailleerde tekeningen. Deze buizen worden vervolgens gevuld met een combinatie van neon- of argongas, diverse suspensiepoeders, en gekleurd glas, wat zorgt voor een schitterende reeks kleuren die de verbeelding prikkelen.

Een geliefde vorm van reclame

Neonverlichting is dan ook niet zomaar licht; het is een kunstvorm die gedijt op hoogspanning. Met spanningen variërend van 1.000 tot 10.000 volt en stroomsterktes van 10 tot 100 milliampère, creëert neon een magisch schouwspel dat de tand des tijds overduidelijk in volle glorie heeft doorstaan. Het blijft een geliefde vorm van reclame, en niet alleen voor commerciële doeleinden. Kunstenaars hebben zich door de jaren heen laten inspireren door de hypnotiserende mogelijkheden van neon, wat resulteert in prachtige kunstwerken die zowel tijdloos als eigentijds zijn.

De technologische vooruitgang heeft de wereld van neonverlichting niet onberoerd gelaten. Zo zijn er fascinerende opties ontwikkeld om neon te imiteren met behulp van geavanceerde led-modules. Deze moderne benadering biedt de mogelijkheid om de betovering van neon te reproduceren, dit kunnen we zo doen dat het bijna niet te onderscheiden is van “echt” neon. Vraag onze toppers van Team Signing gerust naar de mogelijkheden via info@mediacenterrotterdam.nl.

Wij regelen het!

Of het nu in zijn authentieke vorm is of als een moderne interpretatie met led-technologie, neonverlichting blijft een ongeëvenaarde manier om de wereld om ons heen in een levendig licht te zien stralen. Dus open je ogen voor de magie van neon en laat je inspireren door de schitterende mogelijkheden die deze unieke vorm van kunst en reclame te bieden heeft.

Klik hieronder op de groene button zodat wij contact met je op kunnen nemen over de mogelijkheden van signing voor jouw bedrijf. Team Signing belt je met alle plezier om kennis te maken!

Logo MediaCenter Rotterdam