Digitale oplossingen

Wanneer je passende items voor drukwerk gaat selecteren, kan er nogal wat op je afkomen. Wij helpen je graag op weg!

Welke product wil je laten maken, in welke kwaliteit moet dit gedrukt worden én (niet geheel onbelangrijk) op welk papier gaat dat gebeuren?

Om je wat meer zicht te geven in de wereld van papier, nemen we je in deze blog mee door een aantal verschillende mogelijkheden. Als je al die mogelijkheden van dichtbij wil voelen, zien en ruiken, dan kun je hier ons magazine ‘Digitaal Drukken’ aanvragen. Daarin hebben we verschillende designs op verschillende kwaliteiten uitgelicht.

Maar we beginnen natuurlijk bij het begin. Want de keuze in papier is bijna eindeloos: wit, geel, gebroken wit, dik, dun, ruw, glad, coated, uncoated en ga zo nog maar even door. Red Label (ook wel bekend als MultiBusiness) is over het algemeen het meest gebruikte papier. Deze witte, net niet gladde rakker zie je vaak als briefpapier.

Machine Coated Mat

MC Mat papier, oftewel Machine Coated Mat papier, is een papiersoort voorzien van een matte strijklaag. Het is dus gladgestreken papier maar niet zo glanzend zoals je bijvoorbeeld bij Silk papier ziet. Dit papier is wel wat krasgevoelig, maar 100% geschikt voor promotioneel drukwerk zoals flyers, posters en het binnenwerk van brochures. Goed om te weten: dit papier is niet erg geschikt om op te schrijven.

Machine Coated Silk

MC Silk papier, oftewel Machine Coated Silk papier, is een papiersoort voorzien van een half glanzende strijklaag. Ook dit is een gladgestreken papiertje, maar zit qua glans tussen mat en gesatineerd in. Licht krasgevoelig, maar 100% geschikt voor promotioneel drukwerk zoals flyers, posters en het binnenwerk van brochures. Schrijven is ook op dit papier niet handig.

papier geel

Als we bijvoorbeeld kijken naar de omslag van een programmaboekje op A5 formaat met daarachter 8 pagina’s, dan volstaat een omslag van 80 grams papier. Bevat het boekje meer pagina’s? Dan kies je al snel voor een zwaardere omslag. 12 pagina’s krijgt dan bijvoorbeeld een omslag van 120 gram of zwaarder. Dat is lekker stevig en ligt fijn in de hand!

Machine Coated Gloss

MC Gloss papier, oftewel Machine Coated Glanzend papier, is een papiersoort voorzien van een glanzende strijklaag. Het is dus een gladgestreken papier maar met een subtiele glans. Dit papier gebruik je het liefst bij luxe promotioneel drukwerk en is in verschillende diktes verkrijgbaar.

Een glad en glanzend papiertje zorgt ervoor dat de kleuren een stuk voller worden dan bij mat papier. Heb je dus een opvallend en kleurrijk design, dan kies je eerder voor glanzende papiersoort.

HVO | Uncoated

Houtvrij Offset papier is een mooie, witte papiersoort. Doordat het papier ongestreken is heeft het een mooie robuuste look en een matte uitstraling. Dit papier is ook goed beschrijf- en stempelbaar. Leuk weetje: doordat dit papier tijdens een nabehandeling houtvrij is gemaakt, vergeelt het niet. Je kunt het dus prima gebruiken voor briefpapier, enveloppen, het binnenwerk van boeken en visitekaartjes.

En mocht je bij ‘houtvrij’ nu denken dat er geen hout in deze papiersoort zit, dan heb je het mis. Er zit wel degelijk hout in dit papier, er zit alleen een stuk minder lignine (houtstof) in deze papiersoort dan in houthoudend papier. Daarom noemt men het over het algemeen dus houtvrij.

Sulfaatkarton | Uncoated

papier blauw

Deze papiersoort komt in enkelzijdig en tweezijdig gestreken variant. Enkelzijdig gestreken is dit een klassieke papiersoort voor onder andere ansichtkaarten. De voorkant is dan glad en de achterkant ruw. Dat maakt ook dat de achterkant zo goed beschrijfbaar is. En je kunt het vast al raden: bij tweezijdig gestreken sulfaatkarton zijn beide zijdes gladgestreken. Naast ansichtkaarten wordt dit papier ook vaak gebruikt voor offertemappen, tafelkaarten en visitekaartjes.

Hoe zwaarder het gewicht hoe steviger het papier. Daarom worden bijvoorbeeld visitekaartjes over het algemeen van 300 grams MC papier gemaakt, zodat het kaartje stevig is en ook kwalitatief een sterke uitstraling heeft.

Extra duurzaam, gemaakt van gras

Tegenwoordig zijn er ook heel wat initiatieven om nog duurzamer en meer milieuvriendelijk papier te produceren. Zo is bijvoorbeeld Veezel een nieuwe leverancier die circulair papier produceert. Zij gebruiken Nederlands bermgras als grondstof voor het papier, terwijl dit gemaaide gras normaal gesproken gewoon weggegooid wordt. Het papier bestaat voor 60% uit gerecycled papier en wordt verder aangevuld met het verzamelde bermgras. Een mooi initiatief dus, dat gaan we in de gaten houden!

Wil je meer weten over papier, papierselectie of de productie van jouw grafische ontwerpen? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact met ons op of vraag het Digitaal Drukken magazine aan!